ברוכים הבאים לקורס

בשנים האחרונות עולם פיתוח הווב עובר מהפכה של ממש. מתחילת דרכה הרשת תפקדה כספרייה ענקית בה כל אחד יכל לפרסם ולקרוא מסמכים שאחרים פרסמו. טכנולוגיות חדשות מאפשרות לנו כעת לשנות את המודל ולבנות אתרים שיתופיים, בהם כל אחד פוגש את שאר הגולשים, בהם אנו מפתחים שיחה על נושא משותף ומגיבים על תכנים אחד של השני. את ההשפעה אנו חווים כבר כיום: החל מאתרי תוכן שמאיצים בכם לשתף בפייסבוק את התכנים, דרך הטוקבקים וכמובן רשתות חברתיות. המהפכה הרעיונית לוותה במהפכה טכנולוגית, בה נעסוק בקורס זה.

1. נושאי הלימוד בקורס

אחד העקרונות המנחים של HTML5 נקרא Evolution and not Revolution, או בעברית הרעיון הוא צמיחה במקום מהפכה. הטכנולוגיות החדשות מתבססות על הרגלים וכלים שכבר היו בשימוש ומוסיפות עליהם שיפורי יכולות ושיפורי ביצועים. לכן אנו נתחיל את הלימוד בקורס מעקרונות שהיו קיימים גם לפני HTML5 ונבנה עליהם את ההמשך.

נתחיל את הקורס בחזרה על פיתוח ווב קלאסי, נראה כיצד להשתמש בטכנולוגיות HTML, CSS ו JavaScript כדי לייצר עמודים אינטרקטיביים ונבנה משחקון פשוט תוך שימוש בטכנולוגיות אלו.

בחלק השני נעבור לדבר על Single Page Applications, נלמד JavaScript יותר לעומק ונראה כיצד לפתח אפליקציות צד-לקוח ללא שימוש בפריימוורק. אז גם נוכל לדבר על חלק מהיכולות החדשות של HTML5 כגון שמירת מידע בצד הלקוח, מולטימדיה וגרפיקה דו-מימדית.

בחלק השלישי של הקורס נלמד על תקשורת, נבין את מודל התקשורת Ajax ונשתמש בו כדי לקבל מידע מצד השרת, ולאחר מכן נעבור לדבר על תקשורת זמן אמת באמצעות Web Sockets ונבנה יישום שיתופי מלא המשתמש ביכולות אלו.

בחלק האחרון נדבר על תמיכה בריבוי מכשירים ובפרט מכשירי מובייל ונבין כיצד להתאים את הקוד שבנינו לגולשים המגיעים מסמארטפונים או טאבלטים.

2. כלי הפיתוח בהם נשתמש בקורס

פיתוח ווב צד-לקוח דורש מעט מאוד כלים כדי להתחיל. במינימום נצטרך עורך טקסט טוב, אבל כדאי לבחור אחד עם השלמות אוטומטיות ובדיקת שגיאות איות. את כל הדוגמאות בקורס אני מבצע בסביבת פיתוח שנקראת Aptana Studio וניתן להורידה חינם מאתר הבית שלהם בקישור:
http://www.aptana.com/

אפטנה היא סביבה חינמית שעובדת על כל מערכות ההפעלה ונותנת את כל מה שאנו צריכים כדי לפתח ווב. יש לה גם ייתרון שהיא מאוד קלה להתקנה ושימוש, ולכן תתאים מאוד אם אין לכם נסיון קודם בפיתוח לסביבת ווב.

שווה לציין שאם יש לכם כלים אחרים שאתם אוהבים להשתמש בהם לכתיבת HTML, JavaScript ו CSS — מוזמנים בחום להשתמש בכל סביבת פיתוח או עורך טקסט שאתם אוהבים. יש לא מעט מפתחי ווב שאוהבים את Sublime Text, אחרים שמעריצים את WebStorm ואני משתמש ב Vim לרוב עבודת הפיתוח היום יומית שלי. סביבת עבודה טובה היא כזו שלא עומדת בדרככם ומאפשרת להתמקד בקוד. 

בנוסף לסביבת העבודה תמצאו בקורס התיחסות לאתרי שיתוף קוד אונליין, אליהם אני מעלה את פתרונות התרגילים. אני משתמש בקורס בשני אתרים כאלו: jsbin.com ו codepen.io. ההבדל העיקרי ביניהם הוא המראה. שני האתרים אינטרקטיביים ואפשר להשתמש בהם גם ביום יום לנסות דוגמאות קוד קצרות או לפתור תרגולים קצרים בקורס זה. המגבלה העיקרית היא חוסר היכולת לעבוד עם מספר מרובה של קבצים, מה שאומר שהם לא כל כך מתאימים לעבודה אמיתית. 

בדוגמאות המצולמות השתמשתי בשני דפדפנים: Chrome ו Firefox. שניהם דפדפנים מעולים אם כי כלי הפיתוח ב Chrome לדעתי קצת יותר ידידותיים למשתמשים חדשים, ובפרט ה Debugger קצת יותר נוח לשימוש. אם אין לכם נסיון קודם בשימוש בכלי הפיתוח של הדפדפן או שאתם עדיין משתמשים בדפדפן ישן יותר, מומלץ להתקין כרום ולאחר מכן לקרוא כאן על שימוש יעיל בכלי הפיתוח המשולבים בו:
https://developer.chrome.com/devtools

 

 


אתר Onedrive של Microsoft המאפשר הפעלת Word מתוך הדפדפן:
https://onedrive.live.com/

אתר iCloud של אפל המאפשר פיתוח מצגות בתוך הדפדפן:
https://www.icloud.com/

השקפים שהופיעו בסרטון: