הבלוג של ינון פרק

טיפים קצרים וחדשות למתכנתים

טיפים לשימוש טוב יותר ב Active Record Validations

23/01/2021

אחד הרעיונות היפים בריילס, ואחד הרעיונות שלקח לי הכי הרבה זמן להבין, הוא ה Active Record Validations. הסיפור בקצרה הוא שלפעמים יש לנו באפליקציה טפסים שמטרתם ליצור או לעדכן מידע בבסיס הנתונים. המידע בבסיס הנתונים בריילס מיוצג על ידי קלאס שנקרא Active Record, ולכן כשצריך לעשות וולידציה על המידע בטפסים אותם Active Records יהיו המקום האידאלי. בפוסט זה אראה בקצרה איך להשתמש ב Active Record Validations ביישום ולאחר מכן אמשיך למספר טיפים לשימוש נכון בהם.

המשך קריאה

פיצ'רים חדשים ב Ruby מהשנים האחרונות (גירסאות 2.5 ו 2.6)

02/04/2019

גירסא חדשה של רובי יוצאת כל שנה בערך, עם רובי 2.5 שיצאה במרץ 2018 ואחריה בדצמבר יצאה 2.6. התוכנית היא לשחרר את 2.7 בדצמבר השנה, מה שנותן לנו כמה חודשים להנות משתי הגירסאות האחרונות של 2018. נעבור לראות כמה יכולות חדשות שלהן כדי שגם לכם יהיה חשק לשדרג.

המשך קריאה

מימוש סינגלטון ב Ruby

12/12/2018

הבעיה עם רובי היא שבדיוק כשאתה חושב שאתה מבין מה קורה היא מצליחה להפתיע ולעקוף את ההגנות של עצמה. כך הסיפור עם תבנית ה Singleton.

מימוש סינגלטון ברובי הוא דבר די פשוט - מאחר ויש מקום לכתוב קוד איתחול שייקרא בעת טעינת הקלאס, נוכל להגדיר משתנה סטטי ולאתחל אותו בזמן הטעינה:

class Critter
  @@instance = Critter.new
  def self.instance
    @@instance
  end

  def val
    5
  end
end

ואכן יש לנו מחלקה Critter עם מתודה בשם instance שמחזירה תמיד את אותו אוביקט:

c = Critter.instance
d = Critter.instance

puts c == d # true

רובי אפילו הלכה צעד אחד קדימה ונתנה קיצור דרך לתבנית הזאת בדמות מודול בשם singleton שבנוי כבר בשפה. הקוד הבא עושה בדיוק את אותו הדבר:

require 'singleton'

class Critter
  include Singleton
  def val
    5
  end
end

c = Critter.instance
d = Critter.instance

puts c.val
puts d == c

הבעיות מתחילות כשננסה להסתיר את הפונקציה new. כאן לרובי יש סוג של פיתרון באמצעות הפונקציה private_class_method. כך נראה Critter שמסתיר את פונקציית new שלו:

class Critter
  include Singleton
  def val
    5
  end
  private_class_method :new
end

ובאמת מי שינסה לקרוא עכשיו ל Critter.new יקבל את השגיאה:

NoMethodError: private method `new' called for Critter:Class

הבעיה שרובי מספקת עוד כמה דרכים להפעיל פונקציות, לדוגמא באמצעות הפקודה send. הקוד הבא עובד ומדפיס false:

require 'singleton'

class Critter
  include Singleton
  def val
    5
  end
  private_class_method :new
end

c = Critter.instance
d = Critter.send(:new)

puts d.val # print 5
puts d == c # false

צריך לזכור שהמעבר לשפה דינמית כרוך בשינויי תפיסה מסוימים, המרכזי שבהם הוא אובדן תחושת השליטה. אנחנו לא אומרים למתכנתים אחרים שהם לא יכולים לקרוא לפונקציה מסוימת, כי תמיד תימצא דרך. במקום זה נגיד שאנחנו ממליצים לא להפעיל את זה, או שאם תיצור עוד מופע מ Singleton דברים כנראה יישברו ואתה תצטרך לתקן את זה. זאת המשמעות האמיתית של private ב Ruby ולכן גם של private_class_method.

טיפ רובי: בואו נחליף את הסוף של המחרוזת

11/12/2018

ל Bash יש פיצ'ר מדליק שמחליף במהירות את הסוף של מילה, מה שעוזר לנו לכתוב סקריפטים שמשנים שמות של קבצים. הקוד הבא ב Bash יחליף במהירות את כל הקבצים שמסתיימים ב old לסיומת new:

for fname in *.old
do
    mv "$fname" "${fname%old}new"
done

מסתבר שלרובי יש טריק דומה עם הפקודה chomp. פקודה זו בדרך כלל חותכת את התו האחרון במחרוזת, אבל אם נעביר לה מחרוזת היא תחתוך את המחרוזת שהעברנו מסוף המחרוזת המקורית.

בקוד זה נראה כך:

glob("*.old").each do |fname|
    File.rename(fname, fname.chomp("old") + "new")
end

קסם נוסף שיש ל Bash בשרוול הוא מחיקת קטע מהתחלה של מחרוזת עם סימן הסולמית - אבל לא הצלחתי למצוא מקבילה טובה ברובי אליו.

בלוקים ב Ruby

06/12/2018

ברובי יש פעולה ייחודית של העברת בלוק לפונקציה, ועוד הם הוסיפו שתי דרכים לעשות את זה עם הבדל קטן ביניהן. בואו נראה למה צריך להעביר בלוקים לפונקציות ומה ההבדל בין שתי הדרכים.

המשך קריאה

פיתוח טפסים חכמים עם ריילס, ריאקט ו Context API

11/11/2018

ספריית Rails מגיעה עם מנגנון לבניה אוטומטית של טפסים חכמים. שני המנגנונים המרכזיים שטפסים אלה מייצרים הם הגנה מפני CSRF ויצירת שמות לשדות באופן אוטומטי. בניה של מנגנון דומה ב React תעזור לנו להבין את ה Context API של ריאקט וגם לקבל קוד נקי יותר.

המשך קריאה

צעדים ראשונים עם Ruby On Rails

31/07/2018

ביום חמישי בבוקר אעביר וובינר של שעה על הספריה Ruby On Rails: ספריה לפיתוח יישומי Web מלאים. בשעה אני מתכנן לכתוב אתכם Web Application מלא בו משתמשים יוכלו לפרסם לינקים לדברים שאהבו ומשתמשים אחרים יוכלו לעשות "לייק" על הלינקים.

רוצים לבוא? זה קישור להרשמה:

https://www.tocode.co.il/workshops/44

המשך קריאה

בואו נכתוב משחק איקס עיגול ב Elixir

25/02/2018

אליקסיר היא אחת השפות המדליקות ביותר שאתם לא כותבים בהן וחבל. ואני יודע שבטח תשאלו תכף למה צריך בכלל עוד שפה ומה אליקסיר עושה טוב יותר משפות אחרות, אבל אלה לא השאלות החשובות. כי לאליקסיר שתי תכונות שמייחדות אותה משאר העולם: היא פונקציונאלית והמידע בה לא משתנה לעולם מרגע שנוצר, מה שנקרא Immutable. כתיבה באליקסיר עוזרת לתרגל תבניות שמקבלות מקום צדדי בשפות אחרות.

המשך קריאה

סיור מהיר בשפת Ruby

21/01/2018

שפת רובי היא השפה הכי מדליקה שאתם לא כותבים בה. מי שקורא רובי בפעם הראשונה עלול להרגיש שהכל נשמע כמו יפנית. ובצדק. כי מי שהמציא את רובי הוא יפני בשם יוקישירו משצימוטו, אבל כולם קוראים לו מץ. מץ בכל מקרה חשב ששפות תכנות צריכות לעבוד בשבילנו ולא אנחנו בשבילן ולכן הכניס לרובי את כל היכולות שיכל לחשוב עליהן כדי שלמתכנתים יהיה כיף. אני מקווה שעד סוף המדריך תשתכנעו שהוא הצליח.

המשך קריאה

חדש באתר: קהילת מתכנתים

31/12/2017

אחרי הרבה זמן של התלבטויות ובחינה של כל מיני טכנולוגיות הצלחתי לחבר פורום. הבקצרה זה שמעכשיו אם יש לכם משתמש באתר אתם יכולים ללחוץ למעלה על הקישור "פורום" ולהגיע לפורום שלנו, לפרסם שם שאלות ולשתף דברים שמעניינים אתכם.

המשך קריאה